Peru

Hoi allemaal !

Na Bolivia gingen we naar Pisac in Peru. Een uur rijden van Pisac ligt de stad Cusco. Daar heb ik een dans- en poppenmaakcursus gedaan. Dat was van begin Januari tot eind Februari. Het was echt hééél leuk maar alles was in het Spaans, dus was het wel moeilijk! Maar de juffen waren hééél lief en ik heb veel geleerd. Niet alleen dansen en poppen maken, maar ook Spaans. O ja, met dans heb ik een optreden gedaan in het theater van Cusco. (zie filmpje ; Pacasito)

Toen de cursus was afgelopen ging ik naar school. De school heet Kusi Kawsay.

Mijn eerste schooldag !

En ik en hééél veel kinderen in Peru wilden graag naar school. Weet je waarom? Omdat alle kinderen in Peru drie maanden schoolvakantie hebben en het geen gewoonte is om in de vakantie met elkaar te spelen. Oké, waar was ik ook alweer gebleven. O ja, dus ik ging eindelijk naar school maar na drie dagen sloten alle scholen vanwege het Coronavirus. Vanaf die dag mocht niemand meer op straat zijn behalve om boodschappen te doen. Van één gezin mag één iemand dat doen, en kinderen mogen niet mee 😕. En er rijden dus ook geen auto’s meer.
Iets minder dan de helft van de Peruanen leeft van daggeld. Weetje wat dat is? Dat is dat je per dag dat je werkt geld krijgt en daarvan die dag leeft daar Daarna is je geld dus op! Ik heb een vriendin die heet Quchi. Haar moeder verkoopt op de markt truien, riemen, poppetjes en pennen en nog véééél meer. Wist je dat Quchi iedere ochtend van zeven tot tien uur haar moeder moet helpen met de kraam inrichten en elke avond van half vijf tot zeven uur moet helpen met leeg halen. Overdag speelden we met elkaar en ’s avonds hielp ik met opruimen. Maar nu hebben we elkaar al drie weken niet gezien 😕. Ik en alle kinderen in Peru wachten nu af tot de scholen weer open gaan ! Jullie ook ?

Veel liefs Solja

Mijn eerste zelfgemzaakte filmpje !

Pacasito